Spits Dominique Vugts werkt naar nieuwe piek
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Spits Dominique Vugts werkt naar nieuwe piek

2015-08-04 at 15-58-43LRAls 19-jarige spits van Willem II was Dominique Vugts op 30 augustus 2007 al van de partij bij de aftrap van de Eredivisie Vrouwen. Acht seizoenen, vier clubs, 159 competitiewedstrijden en 66 treffers later kwam zij deze zomer ADO Den Haag versterken. “Gezien de eerste maanden is mijn keuze goed geweest. Ik heb mijn top nu nog niet bereikt, maar door hard te trainen hoop ik mijn eigen niveau weer te halen en hier te pieken.”

Na vijf seizoenen in de Eredivisie en drie in de BeNe League ziet Dominique Vugts de huidige geringe aandacht van de media voor het vrouwenvoetbal als het grootste verschil met de pioniersjaren. “Toen waren er nog elke week samenvattingen van onze wedstrijden te zien op tv. Nu ligt de focus meer op het Nederlands elftal. Ik denk dat het vooral ligt aan geld. Mensen durven niet te investeren, maar je moet soms risico’s nemen om iets te bereiken.”

Als andere belangrijke verandering noemt Dominique dat in de beginjaren de teams in de Eredivisie zo gelijkwaardig mogelijk werden gehouden. “Daardoor was iedereen aan elkaar gewaagd. Voor de competitie is dat wel fijn. Als individu trek ik het mij verder niet aan. Als voetballer is het mijn doel om mezelf verder te ontwikkelen en daarvoor maakt het niet uit of je voor het sterkste of het minst sterke team speelt. Sterker nog, hoe meer tegenstand je krijgt, hoe sterker je zelf wordt, al is het wel fijn als je wedstrijden wint.”

Volwassen
Over haar ontwikkeling als voetballer zegt Dominique: “Ik ben meer volwassen gaan spelen. Ik weet nu hoe alles werkt, hoe je het beste met je teamgenoten om kan gaan. Ik heb van mijn trainers ook steeds weer andere dingen geleerd. Nu ik ouder ben, ben ik assertiever en meer geneigd het te zeggen als ik het ergens niet mee eens ben. Ik kan nu verder andere meiden aansturen. Ik ben geen leider, maar als ik anderen kan helpen, doe ik dat.”

Is Dominique door haar ervaringen bij Willem II, FC Utrecht, Telstar en het Belgische Lierse SK als voetballer gegroeid, buiten het veld heeft zij zich ook verder ontwikkeld. Als eerstejaars bij Willem II combineerde zij het voetbal nog met een krantenwijk. “Ik wist toen nog niet goed wat ik als opleiding wilde doen, dus ben ik gaan werken. Ik ben daarna postbode geworden, met als voordeel dat ik zelfstandig kon werken en mijn eigen tijd kon indelen. Vervolgens ben ik weer naar school gegaan en dit jaar studeer ik in Utrecht af in fysiotherapie.”

Dominique Vugts

Zo lief
Van al haar voetbaljaren bewaart Dominique de beste herinneringen aan haar eerste seizoen bij Willem II. “Tussen twee extremen hebben wij toen een fantastisch jaar gehad. Aan het begin van het seizoen hadden wij veel moeite om te scoren en de eerste punten te pakken. Daar hikten wij lang tegenaan. Maar toen het eerste doelpunt eenmaal was gevallen, ging het ineens draaien en kwamen wij op een gegeven moment in een flow. Met Karin Stevens en mij in de spits liep het als een trein en zo werden wij plotseling kampioenskandidaat.”

Een bijzondere ervaring was ook het vorige seizoen bij Lierse SK, waarmee zij de Beker van België won . “De mensen daar waren zo aardig, zo hartelijk en zo lief, gewoon bizar. Een verschil qua voetbal is dat ze in België vooral op conditie en kracht trainen. De Belgen blijven daardoor ook elke wedstrijd tot het einde gaan. Hier trainen we meer op techniek en tactiek en dat zie je ook in wedstrijden terug. Ik vond het jammer dat de BeNe League stopte, want het was een mooi nieuw initiatief.”

Kortzichtig
Hoewel zij productieve en minder productieve seizoenen afwisselde heeft Dominique als spits een doelpuntenmoyenne waar menig mannelijke collega een moord voor zou doen. “Omdat ik niet elk seizoen een basisplek had, ben ik over mijn productie niet ontevreden. Ik moet wel zeggen dat ik het kortzichtig vind om een spits alleen af te rekenen op zijn of haar doelpunten. Een spits kan ook zonder te scoren van waarde zijn, bijvoorbeeld door als aangever te fungeren. Ik ben ook niet egoïstisch ingesteld, dus het is jammer als mensen alleen naar je doelpunten kijken.”

Dominique’s eerste Eredivisie-treffer voor ADO Den Haag was direct een kandidaat voor het doelpunt van het jaar. Tegen PSV rondde zij een perfect uitgevoerde vrije trap af, waarbij Dominique Bruinenberg (nemer van de vrije trap), Michelle Vrieling (kaatser) en Lineth Beerensteyn (voorzet) het voorbereidende werk deden. “Het was niet onze beste wedstrijd, maar de uitvoering van onze vrije trap was wel perfect. Alleen kwam die te laat om meer dan de eer te redden.” Dat tegenstanders via YouTube nu gewaarschuwd zijn, vindt zij niet zo’n punt. “Wij kunnen ook variëren of een andere vrije trap instuderen, dus misschien komen wij wel weer met een verrassing.”

Tekst: Roeland Gelink