Alex Scholte maakt trainers het leven makkelijker
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Alex Scholte maakt trainers het leven makkelijker

2015-08-04 at 15-59-39LRAls trainer van Jong ADO Den Haag Vrouwen was Alex Scholte vorig seizoen succesvol met de promotie van de beloften naar de Hoofdklasse en de overgang van vier van zijn pupillen naar de A-selectie. In zijn nieuwe rol van technisch coördinator spant hij zich vooral in om de complete trainersstaf het leven makkelijker te maken.

In zijn trainersloopbaan van 25 jaar noemt Alex de successen met Jong ADO Den Haag Vrouwen “geen kroon op mijn werk, maar wel een parel in de kroon. Ik ben in die 25 jaar vaak kampioen geworden en ook andere kampioenschappen beschouw ik als hoogtepunten, of dat nu met Scheveningen 2 is of met de korfbalmeisjes D3 van Fortuna. Wat vorig seizoen bijzonder maakte, was dat het beloftenteam een nieuw project was en ADO Den Haag mijn eigen club is.” Mooier dan het kampioenschap vond Alex dat vier spelers – Isa Pothof, Mijke Roelfsema, Maartje Looijen en Nadine Noordam – de stap naar de hoofdmacht maakten. “Uiteindelijk is dat wat ik het liefste doe: bijdragen aan het realiseren van iemands voetbaldroom. Als ik zie hoe die vier het nu doen, geniet ik daar echt van.”

Dit seizoen verruilde Alex het trainerschap voor de functie van technisch coördinator. “In die rol doe ik alles om de technische staf zo optimaal mogelijk te laten werken. Zo zorg ik voor oefenwedstrijden, scheidsrechters en speellocaties, houd mij bezig met talentontwikkeling en fungeer ook als back-up voor de trainers. Om de samenwerking met de KNVB te intensiveren ben ik als trainer actief bij de KNVB-selectie van 14 en 15 jaar, terwijl Annabel Toorenburg van de KNVB bij Jong ADO Den Haag Vrouwen assisteert. Ten slotte werk ik ook aan het uitwerken van een voetbalvisie voor ADO Den Haag Vrouwen.”

Professionalisering
Vergeleken met de drie seizoenen dat hij assistent bij ADO Den Haag Vrouwen was, vindt Alex dat er veel stappen vooruit zijn gezet. Met name als het gaat om de professionele begeleiding. “Er wordt nu getraind met hartslagmeters, de voorwaarden voor de spelers en de trainingslocaties zijn geoptimaliseerd. Als je kijkt naar kantoor, het organiseren van clinics en de public relations is ook daar sprake van professionalisering. Het vrouwenvoetbal wordt bij ADO Den Haag nu breder gedragen. Het is heel erg fijn dat het ook lukt om steeds meer vrijwilligers rond de club in beweging te krijgen.”

Voor de toekomst ziet Alex nog mogelijkheden genoeg om met het vrouwenvoetbal door te groeien. “Zo zou het geweldig zijn als de vrouwen elke dag van half twee tot zes uur beschikbaar zouden zijn. Dan kan je tevens individuele trainingsprogramma’s draaien en aan studiebegeleiding doen, maar we moeten ook koesteren wat we nu al hebben. We spelen in het stadion, hebben een groep mensen achter ons staan die met passie voor de club bezig is en beschikken over een technische staf met zoveel kennis en voetbalvaardigheid, dat zich dat op termijn wel moet uitbetalen.”

Combinatie
Vooruitlopend op wat de visie voor het Haagse vrouwenvoetbal moet worden, zegt Alex dat het in ieder geval belangrijk is dat iedereen zich kan herkennen in de manier van voetballen. Mijn eigen idee is dat je als stad tussen Amsterdam en Rotterdam een combinatie moet zien te vinden tussen het mooie voetbal van Ajax en het werkvoetbal van Feyenoord. Dat past ook bij een stad met twee verschillende bloedgroepen: van het zand en van het veen. Omdat ADO Den Haag mede is voortgekomen uit de fusie van ADO en Holland Sport kan de club verder best wat Scheveningse mentaliteit gebruiken. In dat verband zou het mooi zijn als we als uit-shirt eens een oud Holland Sport-shirt zouden gebruiken.”