Benjamin in de basis
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Benjamin in de basis

Zeventienjarige Nadine Noordam bewijst succes ADO-opleiding

Ze is de benjamin in de basis en tegelijkertijd het grootste talent. De pas zeventienjarige Nadine Noordam ontwikkelt zich sterk bij ADO Den Haag Vrouwen. ”Ik moet zorgen niet in zeven voetbalsloten tegelijk te lopen.”

KLAAS-JAN DROPPERT

Dat Noordam, die dit seizoen vanuit de opleidingsploeg Jong ADO Den Haag Vrouwen doorschoof naar de hoofdmacht, het niveau aankan, was geen verrassing. ”Ik had vorig seizoen al regelmatig meegetraind en dat ging goed”, verklaart ze. ”Alleen had ik niet verwacht dat ik al alle wedstrijden, op een na, in de basis zou beginnen. Ik dacht eerder dat ik vaker op de bank moest plaatsnemen. Een verschil in niveau is er wel. Je hebt minder tijd om na te denken en het niveau ligt technisch hoger. En je kan niet altijd een tegenstandster extra passeren.”

2015-09-11 at 20-27-51

Fotografie: Peter Looijen

Haar basisplek is niet alleen knap, omdat ze de stap van de eerste klasse naar de Eredivisie maakte. Maar ook omdat ze als aanvallende middenvelder op een van de moeilijkste posities speelt. ”Maar dat ligt me wel. Ik heb veel loopvermogen en met mijn 54 kilo is het ook zaak om de duels zoveel mogelijk te vermijden. Dus moet ik wel veel in beweging zijn en dat is ideaal op die positie. Alleen moet ik zorgen dat ik mezelf niet voorbijloop. De trainer (Marcel Valk, red.) heeft het erover dat ik ervoor moet zorgen niet in zeven voetbalsloten tegelijk te lopen. Mij moet je eerder afremmen dan aansporen.”

Dat enthousiasme voor het voetbal heeft de speelster van Oranje onder 19 al van jongsaf aan. ”Een andere hobby heb ik niet. Ik was altijd wel aan het voetballen. Met twee oudere broers die voetbalden, was mijn moeder blij eindelijk een dochter te krijgen. Bleek die ook te gaan voetballen…” De blondine begon op haar zesde bij Honselersdijk in haar woonplaats. Als C-junior stapte ze over naar Westlandia, voordat ze vorig seizoen voor de nieuw opgezette jeugdopleiding van ADO Den Haag Vrouwen ging voetballen. Speelde ze vroeger tussen de jongens, nu staat ze in het veld tegenover gelouterde (ex-)internationals als Daphne Koster en Anouk Hoogendijk. ”Dat is wel gek, want twee jaar geleden keek ik naar hen op televisie toen ze het EK speelden. Maar tijdens de wedstrijd denk ik daar helemaal niet aan. Af en toe buiten het veld denk ik daar wel eens aan.”

Net zoals de tweedejaars studente van de ROC Mondriaan-opleiding Lifestyle, Sport & Bewegen ook beseft dat ze het boegbeeld van de jeugdopleiding is. ”Ja, dat zeggen mensen vaker tegen me, maar ik ben daar niet zo mee bezig. Ik denk dat alle vier de meiden die vanuit Jong ADO zijn doorgestroomd niet onderdoen voor de vaste waarden in het eerste team.”

Niet onbereikbaar
Haar razendsnelle ontwikkeling in het prille begin van haar carrière roept de vraag op wat er voor haar allemaal mogelijk is. Haar ultieme droom is uitkomen voor het Nederlands elftal. ”Over twee jaar in Oranje? Dat is wel erg snel, maar ook weer niet onbereikbaar. Ik zou het zo snel mogelijk willen bereiken. Maar daarvoor kan en wil ik eerst bij ADO Den Haag nog veel leren. Mijn eigen doelstellingen heb ik voor dit seizoen al bijgesteld. Ik wil zo vaak mogelijk in de basis staan. Nee, ik denk niet dat ik halverwege het seizoen extra rust nodig heb. Misschien dat anderen er anders over denken. Maar zoals gezegd: je moet me eerder afremmen dan aansporen.”

Bron: AD Haagsche Courant