Meter meer of minder maakt voor Nadine Noordam niets uit
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Meter meer of minder maakt voor Nadine Noordam niets uit

2015-08-04 at 15-59-02LR Nadine NoordamWie Jong ADO Den Haag Vrouwen vorig seizoen zag spelen, weet dat de nieuwe Jari Litmanen niet uit Finland komt, maar uit het Westland. Na twintig goals en zes assists als doelgerichte schaduwspits van de beloften dwong Nadine Noordam direct een basisplaats af in de Haagse hoofdmacht.

Tot haar overstap naar ADO Den Haag Vrouwen vorig jaar voetbalde Nadine Noordam altijd met de jongens. Vanaf haar vijfde bij Honselersdijk en in de tweedejaars C-junioren bij Westlandia. “Vergeleken met de vrouwencompetitie was het bij de jongens fysiek zwaarder en waren het tempo en de handelingssnelheid hoger. Ook als wij met het vrouwenteam tegen jongens spelen, merk je dat zij vaak een stuk sneller zijn. Verder is het vrouwenvoetbal meer tactisch.” Gehard bij de jongens ging de overgang naar het vrouwenvoetbal Nadine gemakkelijk af. “Na verloop van tijd pas je je wel aan het andere voetbal aan en ga je meer nadenken, slimmer spelen.”

Na een succesvol seizoen met Jong ADO Den Haag Vrouwen (als kampioen gepromoveerd naar de Hoofdklasse en twee keer bekerfinalist) maakte de 17-jarige Nadine de overstap naar de hoofdmacht. “Het niveau is een stuk hoger, de competitie van een veel betere kwaliteit en wat het ook anders maakt, zijn de leeftijdsverschillen in het team. Maar tot nu toe gaat het beter dan ik zelf had verwacht.” Nadine had er rekening mee gehouden in de Eredivisie op de reservebank te beginnen. Door haar goede spel in de voorbereiding (onder meer drie goals, vijf assists) dwong zij direct een plaats in de basis af. “Wat hielp is dat ik er onbevangen in kon gaan en niet echt druk voelde.”

Steeds beter
Liet Nadine in de oefenwedstrijden veel van haar aanvallende kwaliteiten zien, in de Eredivisie ging dat moeilijker. “In de voorbereiding speelden wij tegen relatief makkelijke tegenstanders. Als je in de competitie dan ineens speelt tegen een hartstikke goed team als Twente, is die stap te groot. Aanvallen is mijn kracht, maar de eerste competitiewedstrijden moest ik voornamelijk verdedigend werk doen. Dat is overigens ook goed geweest, omdat ik me daarin moet verbeteren. Ik ben gewend veel te lopen; een meter meer of minder maakt mij niet uit. Daardoor loop ik echter ook loze meters en daar moet ik slimmer in zijn.”

Uit de tweede ontmoeting met Twente maakt Nadine op dat het met ADO Den Haag Vrouwen stap voor stap beter gaat. “De eerste tien minuten waren wij daar beter en kregen ook een paar goede kansen.” Daarom was het extra jammer dat de Haagse vrouwen door een vroege rode kaart met tien verder moesten en Nadine werd geofferd om een verdediger in het veld te brengen. “Daar baalde ik enorm van, maar er moest iemand uit, omdat je echt niet met drie verdedigers tegen Twente met een speler meer kan spelen.”

2015-08-21 at 19-02-06

Meer een team
Met drie verdedigers en twee doorgeschoven backs wist ADO Den Haag Vrouwen vorige week in het Kyocera Stadion PSV te verrassen. “Na een vroege wissel speelden wij zo ook in de uitwedstrijd tegen PSV en ondanks de nederlaag toen ging dat best goed”, herinnert Nadine zich nog. In het veld kon zij merken dat de tegenstander moeite had met die tactiek. Nadine en haar ploeggenoten maakten daarvan optimaal gebruik en boekten de grootste zege van dit seizoen (5-1). Zelf stond zij met een geslaagde één-twee met Kirsten Koopmans aan de basis van de 2-0. “Het liep fijn, ook omdat wij aanvallend meer ruimte kregen en ik op het middenveld goed overweg kan met Michelle Vrieling, die wat meer verdedigend is ingesteld.”

Nadine hoopt op een goed resultaat tegen SC Heerenveen voor er een paar voetbalvrije weken aanbreken. Om verder progressie te maken, moeten de groengelen volgens haar vooral meer een team worden. “Daar schort het nog wel eens aan. Dan heb ik het over alles voor elkaar over hebben en elkaar zo goed mogelijk helpen. Buiten het veld hebben wij het hartstikke gezellig met elkaar, maar in het veld kan het beter, vooral als het gaat om de onderlinge communicatie en elkaar begrijpen en willen begrijpen.”

2015-09-04 at 20-27-13HR (1)