ADO Den Haags geheime wapen
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

ADO Den Haags geheime wapen

2015-08-04 at 15-58-14LR Marthe van ErkSinds haar overgang van het opleidingsteam CTO Eindhoven naar ADO Den Haag Vrouwen onderscheidde Marthe van Erk zich al snel als koele afmaker. In de aanloop naar de bekerwedstrijd tegen Buitenveldert bracht zij voor Jong ADO Den Haag Vrouwen een perfecte hat-trick op haar naam.

Bij CTO Eindhoven (Centrum voor Topsport en Onderwijs) belandde de van vv Zundert afkomstige Marthe van Erk twee jaar terug toevallig in de spits. “Ik ben eigenlijk altijd middenvelder geweest en was meer een aangever dan een doelpuntenmaker. Ik kwam ook bij CTO Eindhoven als nummer 10, maar toen de spits geblesseerd raakte, kwam ik daar te spelen. In het begin schrok ik nog als ik op die plaats kansen kreeg. Inmiddels ben ik daar helemaal overheen en gaat het doelpunten maken steeds beter.” In haar eerste oefenwedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen – uitgerekend tegen CTO Eindhoven – had Marthe niet lang nodig om het net te vinden. “Ik schaamde me een beetje dat we in die wedstrijd met 2-0 achter stonden, maar het was wel fijn om tegen mijn oude team te scoren.”

Haar twee CTO-jaren hebben van Marthe een betere speler gemaakt. “We trainden daar elke dag en speelden vrijdag tegen jongens. Omdat je op die manier went aan topsport, wordt de stap naar een club in de Eredivisie kleiner. En je leert ook veel van de KNVB-trainers bij het CTO.” Zij had daarna ook kunnen overstappen naar PSV. “Daar trainde ik al twee dagen in de week mee, maar ik zag meer kansen bij ADO Den Haag Vrouwen en vond de sfeer hier veel leuker.”

9 of 10
De overgang naar de club van de Hofstad is Marthe niet tegengevallen. “In het begin kreeg ik nog niet zoveel speelminuten. Op de trainingen gaat het echter goed en kan ik op dit niveau mee. Hoe meer trainingen en speelminuten, hoe beter het gaat.” Dat blijkt ook uit de doelpunten die zij maakte als spits van Jong ADO Den Haag. “Die wedstrijden zijn voor mij erg belangrijk om wedstrijdritme te houden.” In haar laatste optreden was zij goed voor een perfecte hat-trick tegen Be Quick ’28: één treffer met het rechterbeen, één met het hoofd en één met links. “Dat doelpunt met links (uit een moeilijke hoek na het omspelen van de keeper, red.) was het moeilijkste. Als rechtsbenige scoor ik meestal met links en daar begrijp ik eigenlijk niks van.”

Fotografie: Peter Looijen

Fotografie: Peter Looijen

In haar eerste wedstrijd als basisspeler van de hoofdmacht, in de kwartfinale van de beker tegen RKHVV, haalde Marthe ook succesvol uit met links. Als nummer 10 bereidde zij in die wedstrijd bovendien twee treffers van anderen voor. “Zelf speel ik nog steeds het liefst op 10. Ook op die plek kom je vaak in scoringspositie en bovendien kan je met de spits van positie wisselen.” Hoewel zij nog niet vaak voor de hoofdmacht heeft gespeeld, heeft Marthe het in het Haagse erg naar haar zin. “Ik heb nu in ieder geval al tegen elke Eredivisieclub in het veld gestaan. Als ik ook nog eens in de Eredivisie in de basis ben begonnen en wij de beker kunnen winnen, is mijn seizoen helemaal geslaagd.”