ADO Vrouwen overrompelt Ajax in bekerfinale
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

ADO Vrouwen overrompelt Ajax in bekerfinale

ADO Den Haag Vrouwen is winnaar van de KNVB Beker van het seizoen 2015-2016! In de wedstrijd van het jaar tegen aartsrivaal Ajax maakte Lineth Beerensteyn op slag van rust het verschil: 1-0. De groengelen wonnen de ‘dennenappel’ voor de derde keer.  

2016-05-28 at 20-32-59

Zaterdag 28 mei. Die datum stond al weken omcirkeld in de agenda’s van de vrouwen van ADO Den Haag. In het eigen Kyocera Stadion kon tegen aartsrivaal Ajax de eerste prijs sinds 2013 worden gepakt. De club uit de Residentie had zich op weg naar de finale ontdaan van respectievelijk SSS, RKHVV (beide keren 1-6) en SC Buitenveldert (3-1), daar waar eenmalig bekerwinnaar Ajax zowel Jong FC Twente (0-1), regerend bekerhouder FC Twente (1-1, na strafschoppen) als PSV (5-1) over de knie legde.

ADO Den Haag Vrouwen was de ploeg die in de beginfase het gretigst oogde. Met een doorbraak van Pia Rijsdijk en een afzwaaier van aanvoerster Hélène Heemskerk drukte de formatie van trainers Alex Scholte en Marcel Valk direct haar stempel op het duel. Ajax kwam er niet tot nauwelijks uit. Slechts een povere voorzet van Liza van der Most konden de Amsterdammers als doelgevaar noteren. De gevaarlijkste kans van het eerste kwartier kwam op naam van Michelle Vrieling, die de bal op aangeven van Priscilla Mesker hard richting de linkerhoek schoot. Ajax keepster Elixabeta Sarasola redde fraai.

Door onzuivere passing aan de kant van ADO Den Haag Vrouwen kon Ajax zich terug in de wedstrijd spelen. De uitstekend keepende Jennifer Vreugdenhil maakte twee schoonheidsfoutjes die fataal hadden kunnen worden. Daarnaast kopte Ajax een hoekschop over en schoot Marjolijn van den Bighelaar een voorzet van Van der Most hard voorlangs. De thuisploeg oogde behoudend, daar waar Ajax de duels niet uit de weg ging. Desalniettemin lukte het de ooievaars om zich enigszins onder de druk uit te voetballen. Kansen kwamen er via Kim Dolstra en Beerensteyn, die het allebei van afstand probeerden.

2016-05-28 at 18-49-17

Op slag van rust vond het moment suprême plaats. Een hoge steekbal belandde perfect in de loop van Pia Rijsdijk. Zij ontdeed zich binnen het strafschopgebied in een slalom achtereenvolgens van Petra Hogewoning, Merel van Dongen en Daphne Koster waardoor zij plots tegenover Sarasola kwam te staan. Rijsdijk had echter oog voor de vrijstaande Beerensteyn, die de bal rond de penaltystip kreeg aangereikt en de keepster van Ajax verschalkte in de verre hoek: 1-0. Wat een doelpunt!

2016-05-28 at 19-21-58

Na een evenwichtige start van het tweede bedrijf ontstonden de kansen rond de zestigste minuut. Bruinenberg schoot de bal met effect op het dak van het doel. Aan de andere kant van het veld blokkeerde een Haags been een schot van Kelly Zeeman. Halverwege de tweede helft had ADO Vrouwen de finale definitief op slot kunnen gooien. Beerensteyn weggestuurd na een prima dieptepass van Yvette van der Veen was Koster te snel af. Zij brak door op de rechterflank en leverde een voorzet op maat richting de tweede paal. Vanaf die positie kon Kirsten Koopmans de bal kiezelhard op het doel schieten. Met enig geluk kreeg keepster Sarasola de bal tegen haar hoofd waardoor zij de 2-0 voor ADO Den Haag voorkwam.

Nadat een afstandsschot van Rijsdijk klemvast werd gepakt door Sarasola, probeerde Ajax de duimschroeven aan te draaien. De hoofdstedelingen wisten de Haagse code echter niet te kraken. Veelzeggend was dat de roodwitte aanvalsdrang beperkt bleef tot schoten van buiten het strafschopgebied, twee van Van den Bighelaar en één van Desiree van Lunteren. ADO Den Haag Vrouwen, dat zelf in de slotfase nog gevaarlijk werd via een vrije trap van Kirsten Koopmans, speelde compact en verdedigde sterk. Dat deed het tot aan het laatste fluitsignaal. Uiteindelijk werd de beker meer dan terecht gewonnen.

2016-05-28 at 19-22-12

De Haagse speelsters waren na afloop door het dolle heen. Op het veld werd onder toeziend oog van de bijna 4000 supporters een uitbundig feestje gevierd. Terwijl de supporters van Ajax afdropen richting parkeerplaats, klapten de Haagse fans hun handen stuk als eerbetoon voor deze geweldige prestatie. De speelsters lieten hun tranen de vrije loop, in aanloop naar de huldiging die op het veld plaatsvond.

Het vrouwenteam van ADO Den Haag won de beker voor de derde keer. In 2012 en 2013 werden respectievelijk VVV-Venlo (5-2) en FC Twente (1-1, winst na strafschoppen) verslagen. Lex Schoenmaker was de eer toebedeeld om de Haagse vrouwenploeg de beker van 2015-2016 te overhandigen.

2016-05-28 at 20-45-22

Karakteristiek 

ADO Den Haag Vrouwen – Ajax 1 – 0 (1 – 0) 

Scoreverloop: 43. Lineth Beerensteyn 1-0

Gele kaart: 90+3. Desiree van Lunteren

Scheidsrechter: Marije Deuring

Aantal toeschouwers: 3.707

Opstellingen:  

ADO Den Haag Vrouwen: Jennifer Vreugdenhil; Yvette van der Veen, Hélène Heemskerk ©, Kim Dolstra, Priscilla Mesker; Dominique Bruinenberg, Lisanne Grimberg, Michelle Vrieling (86. Nadine Noordam); Lineth Beerensteyn (90+4. Jessie van Leeuwen), Pia Rijsdijk (77. Maartje Looijen), Kirsten Koopmans

Ajax: Elixabete Sarasola; Liza van der Most (71. Loïs Oudemast), Daphne Koster, Merel van Dongen, Petra Hogewoning ©; Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren, Inessa Kaagman (55. Tessel Middag); Mandy Versteegt (46. Chantal de Ridder), Eshly Bakker, Marjolijn van den Bighelaar

Auteur: Mitchel Pronk
Fotografie: Peter Looijen