Hoe ADO Vrouwen als underdog voor de derde keer de KNVB Beker veroverde
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Hoe ADO Vrouwen als underdog voor de derde keer de KNVB Beker veroverde

Als je een week voor de bekerfinale tegen de lang gedoodverfde dubbelwinnaressen op een pijnlijke nederlaag voor eigen publiek wordt getrakteerd, is dat niet bepaald de ideale aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Ook na dat verlies had de technische staf van ADO Den Haag Vrouwen alle vertrouwen in een succesvolle afloop. In de eindstrijd tegen Ajax maakten de speelsters dat meer dan waar. Een week na de heroïsche triomf onthaalde het gemeentebestuur de Haagse heldinnen op een passende huldiging als apotheose van de Stadsspelen in het Kyocera Stadion.

2016-05-28 at 18-38-00

Ondanks drie nederlagen en niet meer dan één doelpunt in vier competitiewedstrijden tegen Ajax dit seizoen maakte trainer en technisch coördinator Alex Scholte er in de weken voor de finale om de KNVB Beker geen geheim van: hij wist zeker dat de bokaal voor de derde maal in vijf jaar in Haagse handen zou belanden. Dat rotsvaste vertrouwen was mede gebaseerd op de eerdere krachtmetingen met de Amsterdammers. “Wij zijn in die wedstrijden niet één keer weggespeeld en hebben een keer gelijkgespeeld via een tactisch foefje. In onze thuiswedstrijden was ook gebleken dat Ajax het niet prettig vindt te spelen tegen een tegenstander die veel strijd en agressie brengt. Gevoegd bij het vermogen van ons team om te focussen en zich op te peppen voor één partij gaf dat mij het idee dat er in de finale iets voor ons te halen was, mits wij het iets anders zouden aanpakken dan in de competitie.”

Fotografie: Peter Looijen

Fotografie: Peter Looijen

“Als alles maar om één wedstrijd draait, is dat toch anders dan de competitie”, aldus co-trainer Marcel Valk. “Als je weet dat Ajax moeilijk scoort, is het vooral belangrijk ervoor te zorgen dat je linies compact op elkaar spelen, zodat je weinig kansen weggeeft.” Alex vertelt dat ook de spelersgroep echt geloofde in een beter resultaat in de finale. “Die hadden na het terugzien van de competitiewedstrijden de pest in, omdat zij wisten dat er meer in had gezeten.”

Zwolse inspiratie      
Voor de voorbereiding op de bekerfinale vond Alex Scholte inspiratie in een artikel in het trainersvakblad: De Oefenmeester over het bekersucces dat de mannen van PEC Zwolle twee jaar terug tegen Ajax behaalden. “Daarin stond onder meer dat snel duidelijk was gemaakt wie er in de finale zouden spelen, maar ook hoe de trainer bij iedereen het geloof had laten ontstaan dat zij op weg naar die finale een belangrijke rol te spelen hadden.” Zodra ADO Den Haag Vrouwen de finale had bereikt, kwam elke training en wedstrijd volledig in het teken te staan van wat de climax van het seizoen moest worden. “Om een soeverein Ajax aan te kunnen pakken moesten wij een tactisch plan hebben, zorgen voor strijd en moest iedereen onderdeel zijn van dat proces.”

Alex gaf Marcel Valk en de assistent-trainers Gert-Jan Dupon en Lydia de Vos alle ruimte om hun steentje bij te dragen. “Marcel is vooral met de speelwijze van ons aan de slag gegaan en Lydia met de manier waarop Ajax speelt. Zij zijn ook twee tactische dieren en dat is niet mijn kwaliteit.” Tijdens de trainingen moesten de Haagse reserves de tegenstander zo goed mogelijk nabootsen. “Wij hebben veel profijt gehad van de manier waarop zij dat hebben gedaan. Waren zij daarin niet zo scherp geweest, dan had ons basiselftal het in de aanloop naar de finale niet zo moeilijk gehad.”

Fotografie: Peter Looijen

Fotografie: Peter Looijen

Groeiend vertrouwen
Kern van het tactisch plan van ADO Vrouwen was het neerzetten van een verdedigend blok, dat vooral moest voorkomen dat Ajax aan voetballen via het middenveld zou toekomen. “Met dat blok wilden wij in de finale zo hoog mogelijk op de helft van Ajax beginnen, maar wij wisten ook dat wij dat niet 90 minuten vol zouden houden en later zouden moeten zakken”, vertelt Marcel. Met de beoogde basisformatie als uitgangspunt werd de bedachte tactiek vier weken lang stap voor stap ingeslepen, eerst in kleinere ruimtes en uiteindelijk in partijen van elf tegen elf. “Het vroeg veel tijd om de speelsters ervan te overtuigen dat het zou werken”, aldus Alex. “Maar toen wij eenmaal met elf tegen elf speelden, werden alle twijfels weggenomen en groeide het vertrouwen dat er in de finale echt wat te halen viel.”

Kort voor de aftrap werden de Haagse trainers aangenaam verrast door de opstelling van Ajax, waarin middenvelder Tessel Middag (ex-ADO Den Haag) ontbrak en de centrale middenvelder teruggetrokken speelde. Marcel: “In de competitie hadden wij juist last gehad van de lopende nummer 10. Nu had Ajax geen diepgang en dat maakte het voor ons makkelijker.”

Geen troostprijs
Vanaf de aftrap voerde de Haagse formatie de eigen tactiek perfect uit en zette zo de tegenstander onder druk. “De eerste 20 minuten waren een exacte kopie van wat wij hadden bedacht. Zo lieten wij direct zien dat de KNVB Beker voor ons geen troostprijs maar een hoofdprijs was en kwam Ajax geen moment in haar eigen spel”, constateerde Marcel. “Alleen hadden wij gehoopt veel sneller te scoren, omdat dan de kopjes bij Ajax eerder waren gaan hangen.” Die goal kwam nu kort voor rust, toen Lineth Beerensteyn de mooiste combinatie van het hele seizoen bekroonde: 1-0.

2016-05-28 at 19-21-56 (1)

Fotografie: Peter Looijen

In de tweede helft lieten de voor elke meter grond strijdende Hagenaars die voorsprong geen moment meer in gevaar komen. “Zo spelen als tegen Ajax kan je niet elke wedstrijd verwachten”, weet Alex. “Bij ons liepen spelers de hele wedstrijd op hun tenen. Na afloop waren zij niet voor niets naar de kloten. En er zijn ook spelers echt boven zichzelf uitgestegen. Zo zag ik zelfs Kirsten Koopmans plotseling een paar beuken uitdelen.”