Krachtenbundeling Eredivisieclubs kan vrouwenvoetbal verder brengen
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Krachtenbundeling Eredivisieclubs kan vrouwenvoetbal verder brengen

RobReijengaNa drie seizoenen BeNe League en zes Eredivisie-jaargangen begint het Nederlandse vrouwenvoetbal nu aan het tiende seizoen met een topcompetitie. Als een van de Eredivisie-pioniers heeft Rob Reijenga, secretaris van ADO Den Haag Vrouwen, in negen jaar veel ten goede zien veranderen. Zo plaatste het Nederlands elftal zich voor het eerst voor EK- en WK-eindrondes en worden sommige vrouwenwedstrijden nu in goed gevulde stadions gespeeld. Tegelijkertijd stelt hij vast dat er kansen zijn gemist. Om het Nederlandse vrouwenvoetbal in staat te stellen verder te professionaliseren, vindt hij een krachtenbundeling van de acht Eredivisieclubs belangrijk.

Als hij de ontwikkeling van ADO Den Haag Vrouwen beziet, dan is Rob Reijenga blij met wat er in negen jaar tijd is bereikt. Een belangrijke mijlpaal vindt hij de start van het beloftenteam Jong ADO Den Haag Vrouwen twee jaar terug. “Gezien de prestaties is dat een enorme verbetering geweest. Niet alleen is het team twee keer achter elkaar gepromoveerd, inmiddels zijn ook al acht speelsters doorgeschoven naar de A-selectie. Dat is een aantal dat in het mannenvoetbal niet meer mogelijk is.” De positieve ontwikkeling van speelsters vindt hij een compliment waard voor de technische staf. “Die slaagt er elke keer weer in een goede selectie samen te stellen, met een neusje voor talent uit Zuid-Holland. Een van onze doelstellingen voor de komende jaren is dat wij het liefst werken met meiden uit onze eigen regio.”

Ook in andere opzichten is er in de Residentie de afgelopen jaren het nodige bereikt. “Het belangrijkste is dat het vrouwenvoetbal is geprofessionaliseerd en onze organisatie nu meer uitgebalanceerd is. Waar wij hard voor hebben moeten vechten, is dat wij nu spelen en trainen in het Kyocera Stadion, een groot goed.” Met één landstitel, drie KNVB-bekers en twee Champions League-deelnames timmeren de vrouwen van ADO Den Haag ook met prestaties aan de weg. “En wij hebben in de regio veel  goodwill voor het vrouwenvoetbal gekweekt. Zo hebben wij nu meer dan 2.500 volgers op Twitter en kreeg onze Facebook-pagina ruim 4.200 likes. Door de jaren heen hebben wij ook de grootste aanhang opgebouwd. Zo trokken onze laatste wedstrijden hier tegen Ajax 6.250 en 3.700 toeschouwers, de wedstrijd Nederland-Zwitserland in het Olympisch Kwalificatie Toernooi 7.000 en de WK-play-off Nederland-Italië ruim 13.000.”

Gemiste kans

Afgaand op de prestaties heeft ook het Nederlands vrouwenelftal baat gehad bij de oprichting van een topcompetitie in 2007. Rob Reijenga roemt de derde plaats bij de allereerste deelname aan een EK-eindronde in 2009 onder bondscoach Vera Pauw. “Het spel vonden mensen misschien niet zo aantrekkelijk, maar je moet het mannenvoetbal van nu ook niet vergelijken met de glorietijden van Ajax en Feyenoord.” Jammer vindt hij wel dat Nederland vier jaar later in Zweden al in de poulefase sneuvelde. Plaatsing voor de WK-eindronde vorig jaar was weer een mooie presentatie, “al had dit team volgens mij verder kunnen komen dan de achtste finales.”

Dat Nederland de Olympische Spelen op het nippertje niet bereikte, beschouwt Rob Reijenga als een grote gemiste kans. “Als je ziet wat de hockeysters, volleybalsters en handbalsters in Rio hebben gepresteerd, dan hebben zij misschien geen goud gehaald, maar wel garant gestaan voor strijd met veel plezier, vuur en emotie. En het is ook tekenend dat zes van de acht gouden medailles voor Nederland door vrouwen werden behaald. Wij hebben aangeboden het Nederlands elftal alle kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in ons Kyocera Stadion te laten spelen. De gemeente Den Haag wilde dat uitgebreid ondersteunen, maar de KNVB besloot om het toernooi over Rotterdam en Den Haag te spreiden. Belangrijkste reden daarvoor was dat op die manier de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Rotterdam zou worden gesteund. Zo word je als Eredivisieclub eigenlijk gestraft voor je ambitie en daar heb ik moeite mee. Ook vraag ik mij af of het voor de speelsters van het Nederlands elftal niet beter was geweest alle wedstrijden plus trainingen op één en dezelfde plek af te kunnen werken.”

Eigen plek

Met de eerste EK-eindronde in Nederland van volgend jaar in het vooruitzicht beginnen acht clubs komende vrijdag aan het zevende seizoen Eredivisie. “Samen met de KNVB doen wij ons best om de competitie verder te verbeteren. Sinds begin dit jaar vergaderen de Eredivisieclubs ook regelmatig zonder de KNVB om te kijken wat wij kunnen doen om de Eredivisie verder te professionaliseren. Daarvoor is in ieder geval belangrijk dat wij als een eenheid optreden om de Eredivisie een eigen plek te geven, zoals de mannen ook hebben gedaan met hun Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Natuurlijk blijven de clubs hun eigen belangen houden, maar je denkt ook over dezelfde dingen na.”

Een belangrijke wijziging in de competitie-opzet dit seizoen is dat na 21 wedstrijden play-offs worden gespeeld door de nummers 1 tot en met 4 en 5 tot en met 8. De helft van de al behaalde punten tellen in die play-offs mee. “Dit is gedaan om de competitiewedstrijden aantrekkelijker en interessanter voor de media te maken. De NOS heeft al gezegd dat zij dit seizoen aandacht aan de Eredivisie wil besteden.”