Triple van passeerbewegingen maakt Sharona Tieleman tot trending topic
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Triple van passeerbewegingen maakt Sharona Tieleman tot trending topic

Met een uitgekiende achterwaartse kopbal á la Uwe Seeler en een combinatie van passeerbewegingen waar zelfs Sanne en Lieke Wevers trots op zouden zijn drukte Sharona Tieleman haar stempel op de zege van ADO Den Haag Vrouwen op PSV (3-1). Het maakte de getructe sneltrein uit Terneuzen tot trending topic op YouTube.

29441073193_2feb7da5b0_z

Dat Sharona Tieleman juist tegen PSV haar kunnen toonde, kwam voor de volgers van de vrouwen van ADO Den Haag niet echt als een verrassing. “Vorig seizoen ging het tegen PSV al drie keer redelijk, ook omdat ik in die wedstrijden in de basis stond. Als invaller is het toch lastiger om iets te laten zien.” In haar derde seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen stond Sharona in de voorbereiding nog met een knieblessure aan de kant. “Vervelend, want juist in de voorbereiding en met een nieuwe trainer wil je je laten zien. Pas toen de competitie al was begonnen, was ik fit. Dat ik tegen PSV als linksbuiten in de basis stond, was daarom mooi.”

Dat zij uit een ingestudeerde corner met het hoofd haar eerste treffer in Haagse dienst scoorde, noemt Sharona eerlijk toeval. “Normaal gesproken sta ik nooit voor de keeper, maar als linksback bij de spitsen van de tegenstander.” De triple van passeerbewegingen – waaronder een Zinedine Zidane – waarmee de alleskunner op de linkerflank de tweede helft opluisterde, heeft zij al een keer of honderd op video teruggezien. “Iedereen die het gezien had, stuurde het mij toe.” Wat voor een perfecte afronding alleen ontbrak, was een voorzet op maat. “Bij de voorlaatste actie voelde ik al kramp, dus daar had ik gewoon geen kracht meer voor.”

Gescheiden

Toen Sharona twee jaar terug de overstap maakte van het CTO Amsterdam naar ADO Den Haag Vrouwen, werd zij gescheiden van haar tweelingzus Sylvana. KAA Gent wilde beide speelsters graag aantrekken, maar na twee keer meetrainen in het Kyocera Stadion koos Sharona voor Den Haag. “Het beviel mij hier direct heel goed en ik wilde ook liever in Nederland blijven. Als het bij ADO Den Haag Vrouwen niet zou lukken of ik Sylvana te veel zou missen, kon ik altijd nog naar Gent.” Die scheiding resulteerde direct in twee sportieve confrontaties in de BeNe League. “In de eerste wedstrijd waren wij voetballend duidelijk beter en wonnen met 3-0. De tweede wedstrijd was heel fysiek. Daar hadden wij moeite mee en zo won Gent met 1-0.”

Op basis van hun ervaringen zegt Sharona dat het Belgische voetbal nog wel fysieker is, maar het verschil met Nederland kleiner is geworden. Als het gaat om de randvoorwaarden, zijn sommige zaken hier beter geregeld. “Zo spelen wij op betere velden, gaan wij altijd met de bus naar uitwedstrijden en is het een voordeel dat wij niet ’s avonds trainen. Mijn zus heeft door die avondtrainingen na een hele dag school geen enkele avond vrij. Maar er zijn ook voordelen bij KAA Gent. Zo werken ze daar met winstpremies in de vorm van een bedrag per behaald punt.”

Tekst: Roeland Gelink
Fotografie: Peter Looijen