Eredivisie-pionier Barbara Lorsheyd geeft ervaring graag door
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Eredivisie-pionier Barbara Lorsheyd geeft ervaring graag door

Na twee jaar Telstar en één seizoen bij FC Twente keerde Barbara Lorsheyd deze zomer als ervaren keepster terug bij de club waarmee zij in 2007 als 16-jarig broekie in de Eredivisie Vrouwen debuteerde. “Ik heb hier zeven mooie jaren gehad, dus ADO Den Haag is wel mijn club.”

Van alle pioniers die tien jaar geleden in actie kwamen voor de zes clubs in de Eredivisie Vrouwen spelen er nu niet meer dan tien op het hoogste niveau in binnen- of buitenland. “Omdat ik het spel nog steeds leuk vindt en het kan opbrengen het voetbal met mijn werk als zwemlerares te combineren”, verklaart Barbara waarom zij onder de lat blijft staan. Terugdenkend aan het eerste Eredivisie-seizoen weet zij nog hoe zij als beginneling overal aan moest wennen. “De jonge meiden van nu maken hetzelfde mee. Voordeel van mijn 10 jaar ervaring is dat je weet wat er van je wordt verwacht. Dat probeer je de jongeren weer mee te geven, zodat zij vrijer op het veld staan.”

Toen Barbara de club drie jaar terug verliet, hoopte zij als prof in het buitenland aan de slag te kunnen gaan. Na één seizoen bij Telstar leek het Zwitserse Basel die wens uit te laten komen. “Ik heb daar stage gelopen en alles was eigenlijk rond, maar ik kreeg de vliegtickets naar Zwitserland maar niet.” Navraag leerde dat de club op het laatste moment een andere keepster had aangetrokken. Na nog een jaar Telstar stond Barbara op het punt haar keepershandschoenen aan de wilgen te hangen. Pas in tweede instantie besloot zij een aanbod van FC Twente te accepteren. “Nog eens kans maken op een selectie voor het Nederlands elftal en in de Champions League spelen gaven de doorslag en zo heb ik ook het plezier in het voetbal teruggevonden.”

Rustmoment

Bij ADO Den Haag Vrouwen was de goalie die met de club één landstitel en twee KNVB-bekers won en in 137 wedstrijden 46 keer de nul hield meer dan welkom. Met het Nederlands elftal maakte zij eerst de voorbereiding op het EK nog mee. Dat zij voor het toernooi uiteindelijk afviel, kwam niet als een verrassing. “Maar door het stoppen van Loes Geurts komt er nu een plaats vrij.” Zwaar was wel dat na één week vrij de voorbereiding bij ADO Den Haag al weer begon. “Een langer rustmoment was wel fijn geweest.”

Als gevolg van blessures, de selectie van Nadine Noordam en Victoria Pelova voor het EK onder 19 en het vertrek van Pia Rijsdijk was de voorbereiding van ADO Den Haag niet ideaal. “Maar dat je speelsters mist, maakt ook niet heel veel uit”, relativeert Barbara. “Op de training moet je het gewoon met elkaar doen en als jongeren keihard trainen zijn zij misschien wel gelijkwaardig aan speelsters die ontbreken. Als je kijkt naar onze oefenwedstrijden, dan hebben wij veel stappen vooruit gemaakt en pakken de jongeren het snel op. Ik zie in ieder geval een goede ontwikkeling en dat moet je hebben om voor de play-offs te gaan.”