Tula de Wit leert meer op verschillende posities
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Tula de Wit leert meer op verschillende posities

ll-1890333

VI-Images

Bij haar nieuwe club ADO Den Haag debuteerde Tula de Wit (foto) de afgelopen zomer als rechtsback, om vervolgens ook als linksback, links- en rechtshalf haar kracht aan de bal en in duels te demonstreren. De multifunctionele aanwinst draait haar hand er niet om voor al die positiewisselingen. ,,Op verschillende posities leer ik veel en dat wil ik heel graag.”

Ondanks een minder prettig laatste seizoen kijkt Tula met plezier terug op haar vijf jaar bij FC Utrecht. “Ik was 15 toen ik daar een stageplek kreeg en ben bij de club als speler opgegroeid. Daarom ben ik echt een meisje van de club.” Twee hoogtepunten waren de bekerfinales die zij in 2009 met Saestum en een jaar later met FC Utrecht bereikte. Vooral aan de tweede eindstrijd bewaart zij goede herinneringen “omdat dat echt mijn team was en ik alle overwinningen op weg naar de finale had meegemaakt. Dan geeft het winnen van zo’n finale een heel goed gevoel.”

Een aanvaring met haar coach (“soms klikt het tussen mensen gewoon niet”) maakte vorig seizoen minder aangenaam, maar Tula knokte zich wel terug in de basis en vierde in haar voorlaatste wedstrijd tegen Sint Truiden haar allereerste competitietreffer voor de Domstedelingen. “Ik ben vroeger nota bene spits geweest, maar sinds ik ben omgeschoold tot verdediger, lijkt mijn scorend vermogen er wel uitgehaald.”

Als opvallendste verschil tussen FC Utrecht en ADO Den Haag bestempelt Tula het hogere Haagse niveau. “Er wordt hier meer van mij gevraagd op de training. Verder wordt er sterker naar het individu gekeken. Je bent hier meer bezig met topsport en hebt betere faciliteiten.” Dat draagt eraan bij dat de uit Gouda afkomstige Tula in de hofstad snel haar draai heeft gevonden. “Er staat hier een leuk team, waardoor ik heel goed ben opgevangen. De staf spreekt ook vertrouwen in mij uit en vooral dat heb ik in mijn laatste jaar bij Utrecht gemist.”

Op verschillende posities beschaamde Tula dat vertrouwen niet en bewees zich daardoor al snel als een vaste waarde. “Omdat het niveau hier hoger is, wilde ik om te beginnen basisspeler worden. Dat is gelukt en bovendien heb ik het plezier in het voetbal teruggevonden.” Over de prestaties van haar nieuwe ploeg is zij ook best te spreken, “al is het wel jammer dat wij niet door zijn in de beker en die daarom niet voor de derde keer kunnen winnen.” De recente zwaarbevochten overwinning in het Kyocera Stadion op de soevereine lijstaanvoerder Standard Luik vormt een wel erg groot contrast met de bekerzeperd tegen Buitenveldert. “Tegen Buitenveldert hadden wij het in de eerste helft moeten afmaken”, is de analyse van Tula. “Tegen Standard gingen wij mee met hun niveau, dat heel hoog ligt. Wij doen het dit seizoen vaak beter tegen betere tegenstanders, ook omdat je dan ruimte krijgt om te voetballen.”

Tekst: PRO Dames