Renate Jansen is nieuwe Miss ADO
Haagse bluf met een female touch. Dat is waar de ADO Vrouwen voor staan. Steun ons via crowdfunding bij het binnen én buiten de lijnen realiseren van onze dromen.
,,
Loek van Paassen:
"Ik vind vrouwen voetbal leuk, hoop snel te komen kijken"
Roeland Gelink:
"De instelling en beleving van de vrouwen van ADO Den Haag zijn een voorbeeld voor de hele club"
Bart Caminada:
"De ADO Vrouwen zijn HET boegbeeld om jonge meiden aan het bewegen te krijgen"
Kees Jansma, perschef Nederlands elftal:
"Deze meiden hebben echt alles over voor topsport"
Lieke Hemminga:
"ADO Vrouwen geeft altijd leuke trainingen en ze zijn heel goed."
Steven de Haseth:
"Haagse bluf met een female touch; deze powervrouwen zijn hét voorbeeld voor alle jonge meisjes in de regio"
Kathy de Jong:
"ADO Vrouwen doet veel voor voetballende meisjes en zijn erg goed"
Kees Punt:
"De ADO-meiden hebben alles over voor hun sport, ze verdienen alle mogelijke steun"
Rob Reijenga:
"ADO DH Vrouwen doet het (inter)nationaal goed in de top. Maar het zet zich ook in voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal"
Michelle van der Togt:
"Deze meiden doen en laten zoveel om zo goed mogelijk te presteren in hun favoriete sport, voetbal."
Julia Banwari:
"De vrouwen van ADO Den Haag doen altijd goed hun best, ze zijn cool en een voorbeeld voor mij."
Ryan Spencer:
"Ik steun de ADO Vrouwen omdat het nodig is"
Sacha Glotzbach:
"ADO Vrouwen zet zich in voor voetballende meisjes en hebben daar hulp bij nodig"
Isabelle Hoekstra:
"Ze geven leuke trainingen, kunnen goed voetballen en zijn aardig."

Renate Jansen is nieuwe Miss ADO

ll-1968245

Fotografie: VI-Images

In de zomer van 2008 kwam Renate Jansen als zeventienjarige speelster van het HvA team over naar ADO Den Haag. Inmiddels is ze alweer bezig aan haar zesde seizoen in de Residentie. Gedurende die periode heeft zich ontwikkeld tot een van de beste spitsen van Nederland. 

De topper in eigen huis tegen FC Twente was voor Renate Jansen in meerdere opzichten een bijzondere wedstrijd. Niet alleen speelde ze haar 150ste officiële wedstrijd in het groengele shirt, maar die mijlpaal betekende ook dat de 23-jarige zich laat kronen tot de nieuwe ‘Miss ADO’. Middenveldster Sheila van den Bulk kwam tot haar afscheid vorig jaar namelijk tot 149 officiële wedstrijden namens de ooievaars.

Die 150 officiële wedstrijden zijn verdeeld in 131 competitieduels, zestien wedstrijden in de KNVB Beker, twee confrontaties in de Champions League en de strijd om de BeNe Supercup van 2012. “Gaaf hoor, zoveel wedstrijden!” reageert Renate Jansen, die wist dat deze grote mijlpaal eraan zat te komen. “Het maakt mij trots. Zoveel wedstrijden voor één club is niet niks!”

Op 21 augustus 2008 debuteerde de spits, die zich die dag nog herinnert alsof het gisteren was, in het shirt van ADO Den Haag. Op bezoek bij Eredivisiedebutant Roda JC (2-2) stond ze negentig minuten in de Haagse aanval geposteerd. In ruim vijfenhalf seizoen miste Renate Jansen slechts drie officiële wedstrijden.

Fotografie: VI-Images

Fotografie: VI-Images

Tijdens haar periode in Den Haag maakte Renate Jansen alle gewonnen prijzen van dichtbij mee. De wedstrijden die leidden tot de dubbel in 2012 zijn haar het meest dierbaar. Op 27 april 2012 legde ADO Den Haag in de thuiswedstrijd tegen SC Telstar (4-2), voor het oog van bijna zesduizend toeschouwers, met nog twee wedstrijden te gaan beslag op de laatste Eredivisietitel. Renate Jansen tekende in de elfde minuut voor de openingstreffer. Precies een maand later, op Eerste Pinksterdag, verzekerde de equipe van Sarina Wiegman zich van de dubbel door VVV-Venlo in de finale van de KNVB Beker met 5-2 te verslaan. Ditmaal scoorde Renate Jansen de 2-0. Vorig jaar stond ze honderdtwintig minuten in het veld toen ADO Den Haag de bekerwinst prolongeerde door FC Twente na strafschoppen te verslaan.

Wat doelpunten betreft, zijn de groengelen regelmatig afhankelijk van de productiviteit van de 23-jarige spits. Inmiddels staat haar teller al op 87 officiële treffers, verdeeld over de competitie (71), KNVB Beker (15) en Champions League (1). Dat betekent een gemiddelde van 0,58 doelpunt per wedstrijd! Renate Jansen is hiermee dan ook de absolute topscoorster in de Nederlandse competitie.

Haar eerste doelpunt namens ADO Den Haag scoorde Renate Jansen echter pas in haar achtste competitiewedstrijd. Uit bij FC Utrecht (0-3) tekende ze in de 31ste minuut voor de 0-1. Voor haar mooiste doelpunt namens ADO hoeft de aanvalster niet ver terug in haar herinnering. “Dat was uit tegen FC Twente, waar ik in de 89ste minuut de 1-2 scoorde,” vertelt ze over het winnende doelpunt dat ze maakte op 22 februari 2013. “Het was een pass vanaf het middenveld naar mij op de rechtsbuitenpositie. Ik sprintte met de bal naar de zestien meter en lobde de bal over de keepster heen.”

18 ADO ZWOL BEKER JANSEN

Fotografie: ADOforEXPATS.com

Wat doelpunten betreft, heeft de doelgerichte aanvalster nog enkele records op haar naam staan. Zo maakte ze de meeste doelpunten namens ADO Den Haag Vrouwen ooit in één wedstrijd. Tijdens de confrontatie in de KNVB Beker met Saestum II (0-10) op 29 maart 2009 scoorde ze zesmaal. Bovendien is Renate Jansen naast Dyanne Bito de enige andere ADO-speelster die in de competitie een hattrick produceerde. Op 2 april 2009 scoorde ze thuis tegen Roda JC (5-0) drie keer. Dat was tevens de laatste Haagse hattrick tot nu toe.

Buiten haar 149 officiële competitiewedstrijden en 87 doelpunten, leverde Renate Jansen tijdens haar Haagse carrière ook al zestig officiële assists af. Dit betekent dat ze gemiddeld vrijwel één keer per wedstrijd direct bij een treffer betrokken is. Deze gegevens leverden haar niet alleen drie officiële interlands en enkele recente oproepen voor Oranje op, maar maken de balvaste spits ook al seizoenenlang tot één van de belangrijkste schakels in de ploeg van Sarina Wiegman!